Nieuws & Filmpjes


Inhoud

-Parkinson TV: Technologie & Parkinson
-De Gyroglove helpt Parkinson-patienten
-Boekentip: Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen
-Bewegen met Parkinson
-Sporten helpt bij ziekte van Parkinson
-Dankzij mindfulness kan ik vrede sluiten met parkinson
-Filmpje met parkinson oefeningen
-Parkinson TV: Bewegen met parkinson

Januari 2016 - Bron: Parkinson TV

Aflevering 19 Technologie & Parkinson

Bekijk ook de andere afleveringen op Parkinson TV.

Januari 2016 - Bron: Numrush

De Gyroglove helpt Parkinson-patienten om meer met handen te doen

De Gyroglove is een slimme handschoen speciaal ontwikkeld voor mensen met Parkinson. Het ingebouwde systeem zorgt ervoor dat handen minder trillen, waardoor je beter dingen kunt vasthouden of bijvoorbeeld goed kunt schrijven. Daarvoor wordt dezelfde technologie gebruikt die ook het International Space Station (ISS) stabiel in de lucht houdt.

In de handschoenen zitten gyroscopen, die met tegenwicht ervoor zorgen dat handen niet zoveel trillen. Ditzelfde gyroscoopsysteem zorgt ervoor dat ISS zich in de lucht kan draaien zonder dat er motoren worden geactiveerd; al is de handschoenversie uiteraard vele malen kleiner. Trillingen met de Gyroglove nemen met 90 procent af.
Lees verder op Numrush

2016 - Boekentip

Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen

Het lezen van het boek van Nouws is een openbaring en tegelijk ook is het een heftige confrontatie met je innerlijke ik. Het is een knappe beschrijving die de patient en zijn omgeving doet inzien wat er gebeurt met het voelen, denken en doen en hoe dit uitpakt in de praktijk.

In de 25 jaar dat hij werkzaam was bij Thalamus in Wolfheze heeft hij zich volledig toegelegd op parkinson. "In het begin wist ik niets van de ziekte. Ik kende het trillen en wist dat alles wat langzamer ging maar van de mentale problemen had ik geen notie." Nouws beschrijft deze ontdekkingsreis in zijn boek. Hij beschrijft verschijnselen als ’het plotseling ’leeg’ zijn tijdens een gesprek’ of ’moeilijkheden met de gedachten in woorden te vatten’. "Mensen met parkinson ontwikkelen een een-dimensionale manier van denken, ofwel een ding tegelijk".

2014 - Bron: Gezondheidsnet

Bewegen met Parkinson

Bewegen is voor iedereen goed, maar voor mensen met de ziekte van Parkinson echt een must. Door regelmatig op een verantwoorde manier te bewegen, houd je je conditie en kracht op peil.

Een opvallend kenmerk van de ziekte van Parkinson is een verslechterde aansturing van de spieren vanuit de hersenen, waardoor bewegen moeizamer wordt. Iemand met de ziekte van Parkinson moet nadenken bij elke beweging. Toch is sporten, of in ieder geval bewegen, een must.
Lees verder op Gezondheidsnet

2012 - Bron: Gezondheidsnet

Sporten helpt bij ziekte van Parkinson

Parkinsonpatiënten krijgen op een bepaald moment allemaal moeite met lopen. Vaak gaan ze voorover leunen, bewegen hun armen stijfjes langs het lichaam en worden hun passen kort en schuifelend. Sporten helpt, zo blijkt uit onderzoek van de University of Maryland.

De onderzoekers verdeelden 67 mensen met Parkinson die wat moeite hadden met lopen in drie groepen. Elke groep ging drie maanden lang drie keer per week sporten.

Bij de eerste groep bestond de training uit een half uur stevig wandelen op een loopband, op 70 tot 80 procent van hun maximale hartslag. De tweede groep wandelde langer maar minder intenstief op een loopband. Zij liepen telkens 50 minuten met een hartslag van 40 tot 50 procent van het maximum. De derde groep deed rekoefeningen en krachttraining.

De resultaten suggereren dat een combinatie van verschillende vormen van bewegen (zowel cardio- als krachttraining) mogelijk de meeste voordelen biedt.

2014 - Bron: Parkinson Plaza

Dankzij mindfulness kan ik vrede sluiten met parkinson

In het rijtje van therapieën ter verlichting van de parkinsonverschijnselen kom je steevast ook mindfulness tegen. Maar wat is mindfulness precies en in hoeverre helpt het juist bij Parkinson? We vragen het aan Noud de Haas. Hij is psychotherapeut en mindfulnesstrainer van het eerste uur en sinds twee jaar heeft hij parkinson.

Het gesprek vindt plaats in de ruime werkkamer op de tweede verdieping van het woonhuis in Nijmegen. Tegenover het zitje waar we plaatsnemen staat een roeiapparaat. Daarnaast ligt, opgerold, een matje. De twee attributen gebruikt Noud dagelijks. Het roeiapparaat helpt hem zijn lichaam in conditie te houden. Het yogamatje dient als hulpmiddel bij de mindfulnessoefeningen. Die doet Noud voor de mentale souplesse, bijvoorbeeld straks, na het interview, als hij moe is van de geestelijke inspanning. Het leven van Noud is sinds twee jaar in een ander vaarwater terecht gekomen. Nadat de diagnose parkinson was gesteld heeft Noud enkele beslissingen genomen om meer tijd en ruimte te krijgen. De psychotherapiepraktijk is beëindigd en ook de mindfulnesstrainingen aan zorgverleners zijn stap voor stap afgebouwd.
Parkinson eist zijn tol, dat is zeker zo, maar Noud lijdt er niet zichtbaar onder. Hij oogt weerbaar en zijn doordringende blik verandert regelmatig in een glimlach. Lees verder op Parkinson Plaza

Parkinson oefeningen

Hieronder ziet u een filmpje met goede Parkinson oefeningen.

2014 - Bron: Parkinson TV

Aflevering 2 bewegen met parkinson

Bekijk ook de andere afleveringen op Parkinson TV.