Over Parkinson


Inhoud

-Wat is de ziekte van Parkinson?
-Waarom is bewegen bij Parkinson zo belangrijk?
-Fysiotherapie bij Parkinson2Move

 
 

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een ziekte waarbij hersencellen in bepaalde delen van de hersenen beschadigd zijn. Deze hersencellen produceren dopamine. Omdat de functie van deze cellen afneemt wordt de productie van dopamine ook minder.

Wat is dopamine?
Dopamine is een boodschapper in de hersenen die zorgt dat we soepel bewegen. Dopamine zorgt er voor dat we automatische bewegingen kunnen maken. Is er te weinig dopamine in het lichaam dan duurt het langer voordat een bepaalde beweging tot stand komt en is het vaak ook moeilijker om een bepaalde beweging uit te voeren. Ook worden ongewenste bewegingen soms niet meer onderdrukt. Dit uit zich bijvoorbeeld in trillen.

De ziekte van Parkinson is een gecompliceerde ziekte die zich uit in meerdere symptomen. Niet iedereen heeft dezelfde klachten en deze klachten kunnen ook nog per dag verschillen.

De symptomen kunnen onderverdeeld worden in motorische en niet motorische klachten.

Symptonen van Parkinson Motorische klachten kunnen o.a. zijn:

Niet-motorische klachten kunnen o.a. zijn:

Door deze verscheidenheid aan symptomen is het belangrijk dat er meerdere (verschillende) zorgverleners ondersteuning kunnen bieden.

Waarom is bewegen bij Parkinson zo belangrijk?

Er zijn verschillenden redenen waarom het juist voor mensen met de ziekte van Parkinson goed is om voldoende in beweging te blijven.

 

Fysiotherapie bij Parkinson2Move

Bij Parkinson2Move onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeute, aangesloten bij het Parkinsonnet